Fostul directorul al celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), Nicolae Zamfir, a vorbit sâmbătă despre revocarea din funcție, făcută de ministrul Educației Monica Anisie.
Specialistul a fost revocat din funcție în cursul serii de vineri, 14 august, iar în locul său a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii opozanții ai lui Nicolae Zamfir. Cel din urmă a precizat la Digi24 modul în care a perceput revocarea din funcție, dar și ce se ascunde în spatele cortinei de la Măgurele.
„Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii – n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare. Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a declarat Nicolae Zamfir.
De asemenea, acesta a recunoscut că în cadrul institutului au existat niște probleme legate de nerespectarea regulilor financiare și de nerespectarea unor reguli legate de protecția la radiații nucleare.
„Sigur că a trebuit să iau măsuri, dar acesta este rolul unui director. Cei care au încălcat aceste reguli au găsit de cuviință că e bine să protesteze și să ducă o campanie de denigrare”, a susținut specialistul.
Nicolae Zamfir a precizat că nu știe care a fost motivul din cauza căruia a fost demis, însă punctează că actualul director a fost sancționat pentru abateri grave de la regulile privind protecția la radiații nucleare.
„Nu știu, pentru că decizia de revocare nu invocă niciun motiv. Bănuiesc, însă, pentru că a fost o campanie destul de agresivă în presă, cu lucruri neargumentate sau false, legat, de asemenea, de implementarea proiectului și de apartenența la acel ERIC, în care noi nu avem nicio vină, ne-am făcut datoria complet, așa cum am promis acum zece ani, am aplicat pentru proiect, deci nu știu care sunt adevăratele motive, dar a fost, cred, o combinație de pretexte. (…) Acești contestatari, în loc să aleagă calea dialogului, i-am invitat de fiecare dată să discutăm, au ales denigrarea nu numai a mea, dar și denigrarea proiectului”, a mai explicat acesta.
„Dl. Mărginean avea responsabilitatea să facă măsurători (pentru protejarea mediului – n.r.) și nu le-a făcut”, a punctat specialistul.
În urmă cu un an, mai exact în luna martie a anului 2019, laserul de la Măgurele, proiect finanțat din fonduri structurale cu aproximativ 311 milioane de euro, atingea puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Proiectul a fost realizat în strânsă colaborare cu profesorul francez Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018.
În luna iulie, GÂNDUL.RO a discutat cu academicianul Victor Nicolae Zamfir, director general al Institutului Național de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” și al centrului ELI-NP .
Povestea laserului de la Măgurele a început în 2006, când cercetătorul francez, Gérard Mourou, proaspăt întors în Franța din SUA, și care făcuse în 1985 o descoperire privind construcția laserelor de mare putere, reușea să coaguleze cercetătorii și inginerii din domeniu laserelor și să facă o propunere la Comisia Europeană de construcție a unuia dintre cele mai puternice lasere din întreaga lume. În acea perioadă, în Europa s-a elaborat o foaie de parcurs, pentru megaproiectele din Europa. Mega înseamnând de la sute de milioane în sus. În total au fost 36 de mari proiecte în toate domeniile științei, iar fizica și ingineria, au primit cele mai multe proiecte, fiind domeniile cele mai mature care au ajuns la nivelul să construiască mari centre. Așa că unul dintre aceste proiecte a fost ELI(The Extreme Light Infrastructure), conceput pe ideea de a construi lasere de mare putere în Europa, povestea academicianul Zamfir pentru GÂNDUL.RO.
Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.
Întregul interviu cu academicianul Nicolae Zamfir pe GÂNDUL.RO.